• Snelle levering en vaste scherpe prijzen
 • Tot 3 jaar garantie op alle nieuwe scooters
 • Gratis ophaalservice bij reparatie

9.4Uit 620 beoordelingen

  15 / Mar / 2023

  Hoe hard mag een scooter?

  Als je van plan bent om een scooter aan te schaffen is het wel handig om te weten wat de regels zijn over de snelheid van een scooter. Daarnaast is dit ook fijn om te weten als je al een scooter hebt. Bovendien gelden er in Nederland andere regels dan in het buitenland. In dit blog leggen we aan je uit hoe hard een scooter mag rijden.

  Hoe hard mag een scooter?
  Scooters

  Type scooter

  In Nederland gelden er verschillende snelheidslimieten voor scooters, afhankelijk van het type scooter en waar de scooter rijdt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er twee soorten scooters zijn: bromscooters en snorscooters. Een bromscooter heeft een geel kenteken en mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. Een snorcooter heeft een blauw kenteken en mag maximaal 25 kilometer per uur rijden. Het grote verschil tussen deze scooters is dat een snorscooter op het fietspad mag rijden en een bromscooter op de rijbaan waar de auto’s ook op rijden. Echter mag dit alleen op de wegen tot en met een snelheidslimiet van 50 km per uur. Op de wegen waar auto’s harder mogen dan 50 km per uur, moet de scooter op het fietspad. Tijdens het rijden op beide scooters is het verplicht om een helm te dragen.

  Snelheidsregels

  Een belangrijke regel is dat de scooter zich natuurlijk moet houden aan de snelheidsregels op die plek. Binnen de bebouwde kom mag je niet harder rijden dan 30 km per uur, op sommige plekken is dit zelfs 25 km per uur. Deze snelheidsbeperkingen worden aangegeven met de verkeersborden en gelden dan voor de scooters als voor auto’s. Als je je niet aan de snelheidsregels houdt, kan je een verkeersboete krijgen. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoe hard je hebt gereden. Het kan ook zijn dat je je scooter moet laten keuren bij de RDW als je meerder keren bent beboet voor te hard rijden.

  Factoren die invloed hebben op de snelheid

  Naast de wettelijke snelheidslimieten zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de snelheid van je scooter. Zo kan de staat van je scooter, het gewicht van de bestuurder en eventuele passagiers invloed hebben op hoe hard je scooter rijdt. Bovendien spelen de weersomstandigheden en de staat van de weg invloed op de snelheid waarmee je kunt rijden. Het is daarom ook belangrijk om je scooter goed te onderhouden en regelmatig te laten keuren. Zo kan je ervoor zorgen dat je scooter in goede staat is en je veilig erop kunt rijden.

  Veiligheid voorop

  Het allerbelangrijkste tijdens het rijden met je scooter is de veiligheid van jezelf en van de mensen om je heen. Zorg ervoor dat je nooit in gevaarlijke situaties belandt. Dit kan onder andere al door je te houden aan de snelheidslimieten en de andere verkeersregels. Verder is het van belang om regelmatig je scooter te laten keuren zodat je er zeker van bent dat hij nog veilig rijdt. We kijken graag je scooter voor je na bij DAB Scooters en motoren.

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Welke spiegel is verplicht scooter?
   21 / Mar / 2023

   15 / Mar / 2023

   Welke spiegel is verplicht scooter?

  • Hoe hard mag een scooter?
   15 / Mar / 2023

   15 / Mar / 2023

   Hoe hard mag een scooter?

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen